ÜVEGKORLÁT

Néhány évvel ezelőtt az üvegkorlát, mint belsőépítészeti elem szinte csak cégeknél, illetve exkluzív területeken kapott helyet. Azonban ez mára megváltozott. Egyre több otthonban kerül kiválasztásra az üvegkorlát a fa vagy a fém helyett.

Az üvegkorlát biztonsága

Az üvegkorlát edzett üvegből készül, roppant módon terhelhető, ellenáll az időjárás viszontagságainak, tökéletes védelmet nyújt, továbbá a rögzítése is biztonságos.

Az edzett üveg legfontosabb tulajdonsága a terhelhetőségén kívül, ami többszöröse egy egyszerű üvegtáblának, hogy törés esetén nem éles élekkel törik, így a súlyos balesetek elkerülhetők.

Üvegkorlát esetén nem elegendő az edzett üveg, annak biztonsági üvegnek, tehát VGS-nek (Verbund-Sicherheitsglas) kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az üvegkorlát több üveglapból áll, melyek között PVB (polyvinyl-butyral) fólia található, mely törés esetén a helyén tartja a törött üvegdarabokat. A PVB fólia nagyon erős kötést biztosít az üveglapok között, pontosan ezért használják nagyon sok területen ezt a típusú biztonsági üveget.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az üvegkorlát szakszerűen, edzett üvegből van elkészítve és megfelelően kerül beépítésre, valamint rendeltetésszerűen használják, akkor az nem törik el.

A biztonsági jellemzőket természetesen a beépítés is nagymértékben meghatározza. Egy üvegkorlát több módon kerülhet beépítésre. Hogy melyik beépítési mód lesz a megfelelő, azt az adott terület jellemzői, valamint az esztétikai igények határozzák meg.

Beépítési mód szempontjából az üvegkorlát lehet oszlopokkal tagolt, pontmegfogásos, profilba rögzített, illetve a napjainkban egyik legnépszerűbb módszer, a rejtett rögzítés, mely elképesztő látványt nyújt. Egy rejtett rögzítésű korlát valóban úgy tűnik, mintha az üvegtáblák a levegőben lebegnének.

Biztonság szempontjából az összes rögzítési mód tökéletes megoldást nyújt, a kialakítás az esztétikai kérdéseken, valamint a terület adta lehetőségeken múlik.

 

Üvegkorlát kis terekbe

Mint ahogy erről már korábban szó esett, az üvegkorlát napjainkban már nem csak az exkluzív területek kiváltsága.

Akár kis lakásokba is nagyon jó megoldást nyújthat az üvegkorlát egy galéria esetén, melynek az esztétikán és a védelmen túl több funkciója is van.

Az üveg egyértelműen optikailag tágasabbá teszi a teret, így kellemesebb környezetet biztosít. Az sem utolsó szempont, hogy az üvegkorlát áttetsző, ebből adódóan fényáteresztő, ami egy kis lakás esetén még fontosabb, mint egyéb területeken.

 

Felhasználási területek

Az üvegkorlát kültéren és beltérben is szabadon felhasználható, legyen szó akár cégről, akár egy magánszemély otthonáról.

Nemcsak beltérben, hanem tetőteraszok, erkélyek esetén is jó megoldást nyújt az üvegkorlát, mivel tartós alapanyagról van szó, mely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Továbbá egy erkélyen elhelyezett üvegkorlát átereszti a fényt, világosabb otthont biztosít.

Cégek esetében brandépítésre is jó megoldást nyújt, mivel az üveglapok közötti fólia színezhető, az üveg felülete gravírozható.

Használja ki Ön is az üvegkorlát nyújtotta lehetőségeket! A Hódos Díszüveg Önnek is segítségére lesz! Válassza Ön is üvegkorlátjainkat, keressen minket elérhetőségeinken!